Dorien Schoenmaker

10 sep 20193 minuten

Zon?

Bijgewerkt: 2 okt 2019

10 – 9 – 2019

Jaja, deze week was het eindelijk zover: na veel regen te hebben gehad, is het nu een paar dagen goed weer. Ik schrijf dit zelfs in mijn hempje, zittend op de steiger die in het fjord uitkomt, genietend van de zon. Ik geloof dat ik eergisteren zelfs een beetje (een heel klein beetje, maar toch) verbrand ben.

Begin deze week heb ik iets gedaan wat geheel buiten mijn straatje valt, namelijk ‘’Gammeldans’’, een soort dans. Gammel betekent letterlijk ‘’oud’’ in het Noors en daarom zijn de pasjes niet zo moeilijk, maar ik ben nog steeds vrij klungelig in het dansen, wat het juist grappig maakt want ik ben gelukkig niet de enige 😉. Dan denk je als je danst met wat oudere mensen, dat dat rustig aan gaat, maar als je de vrouwenrol hebt word je echt in het rond geslingerd. Het was in ieder geval best wel leuk en volgende keer ga ik zeker weer!

Ook was er deze week een gastspreker op campus, die begon te vertellen over de 17 Sustainable Development Goals. Dat zijn doelen die de Verenigde Naties hebben gesteld om na te streven tot 2030. Deze spelen een vrij grote rol in de besluitvorming van hun beleid, en het was erg interessant er meer over te weten. Daarna was er nog een workshop die over de SDG’s ging, dat was ook best interessant.

We hadden ook seksuele voorlichting deze week. Dat was vrij interessant, vooral omdat ik er min of meer vanuit ging dat iedereen wel wist wat ‘’seks’’ was en wat anticonceptie en bescherming is, maar er waren nog best een aantal mensen die dat niet wisten. Ik merk dat ik hier constant met alles wat ik normaal vind wordt geconfronteerd. Ik vind het heel normaal dat je weet hoe je zwemt, hoe je fietst, dat je een algemene kennis van seksuele voorlichting hebt en dat je mag stemmen op wie je maar wilt. Ook word ik me heel bewust van het feit dat ik vrij liberaal ben opgevoed, en dat is best een groot verschil met mensen die uit een communistisch of conservatief land komen.

Laatst moesten we voor Global Politics een presentatie doen over of bepaalde gebieden een staat genoemd konden worden of niet. Wij als groep hadden Tibet gekregen. Van wat wij lazen op het internet, wordt Tibet onderdrukt door de Chinezen en is letterlijk het enige wat Tibet tegenhoudt van een land te zijn, China. Na onze presentatie gingen er 2 vingers omhoog om opmerkingen te geven: de handen van de 2 Chinese mensen die in de klas zitten. Zij hebben een heel ander beeld van de situatie en zij zeiden dat China juist Tibet helpt, en dat ze geld schenken aan Tibet. Dus eigenlijk helpt China Tibet als regio, maar ondertussen is er wel ongeveer 1 zelfverbranding per maand als protest tegen China omdat Tibet een eigen staat wil. Het was erg interessant om hierover te praten, vooral omdat er niet 1 bron van nieuws was, maar meerdere perspectieven.

Afgelopen zondag was een bijzondere dag want: mam jarig! Voor de 2e keer gefeliciteerd mam 😊. Op die dag heb ik ook mijn eerste kayak-trip gemaakt. Kayakken hier is echt heel gaaf. Het is heel mooi, en daarom heb ik mijn GoPro ook meegenomen (ik zal wel even een video daarvan hier in posten). Op een gegeven moment zagen we een goede plek om vanaf te springen, het water in, dus nadat Tabea eerst gecheckt had of er niks onder het water zat, ‘’parkeerden’’ we onze kayakken om vervolgens van een 2,5 meter hoge klif af te springen. Het was zo mooi weer, en het water was heel verfrissend. (we hadden wetsuits aan, dus zo koud was het niet echt). Vervolgens gingen we terugkayakken, en ik ben zeker weten niet op het stukje fjord waar alle lerarenhuizen op uitkijken omgekieperd met kayak en al 😉.

Verder gaat alles hier zijn gangetje, ik moet nu enigszins aan de bak om alles bij te houden, maar tot nu toe lukt het nog. Ik ga waarschijnlijk van de normale versie naar de makkelijkere versie van wiskunde, omdat dat beter past bij vakken als Economie en Global Politics, en dat is heel chill want nu hoef ik niet zoveel moeite meer te steken in een vak wat ik toch niet echt leuk vindt.

Ha det bra!

Dorien


 

    832
    13